CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday 26 September 2009

KUIH BAKAR - KAK HANIELIZA

SUMBER RESEPI DARI CHEF TERSOHOR
KAK HANIELIZA - JASA MU TETAP KU KENANG!!! ;))

Bahan

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
3 cawan jus pandan [ 10 helai daun pandan blend]
1 cawan gula pasir
4 biji telur B
3 s/b majerin
1 s/k garam
1/2 s/k pewarna hijau

Bijan goreng tanpa minyak

Cara
1. Panaskan oven 180'C selama 15 minit. Gunakan api atas dan bawah.
2. Gaulkan semua bahan supaya sebati. Tapiskan. ~ [kakliza gunakan blender ]
3. Tuangkan dalam loyang 8 x 8 yg telah disapukan minyak.
4. Bakar selama 1 jam tapi setelah 30 minit taburkan bijan dan teruskan bakar lagi.
5. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

BINGKA JAGUNG

SUMBER RESEPI DARI CHEF TERSOHOR
KAK HANIELIZA..MEKASIH BAYAK2 YER KAK!! ;))


Bahan

1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim dalam tin
3/4 cawan gula
3 s/b butter/majerin cair

Cara
1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam.
4. Sejukkan dan potong untuk hidangan minum petang.

Saturday 12 September 2009

AYAM DARA SEHARUM KASTURI

sumber resepi dari Majalan Nona September 09 @ Chef Raman (Adabi)

bahan2

  • 1 ekor ayam - dipotong 4 & dibersihkan
  • 10 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • 1 paket serbuk rempah kurma
  • 1 bunjut sup bunjut
  • 1 tspn serbuk kunyit
  • 2 paket serbuk santan
  • garam secukup rasa
  • minyak utk mengoreng

cara2nya
  1. gaul ayam dgn serbuk kunyit dan rempah kurma. perap 2 jam.
  2. panaskan mingya dang goreng ayam hingga kuning dan masak. ketepikan.
  3. menggunakan kuali lain, panaskan minyak dan tumis lebihan rempah perapan ayam tadi.
  4. masukkan serbuk santan dan sedikit air. masukkan jus limau kasturi+garam secukup rasa dan masak ingga mendidih dan sedikit pekat.
  5. angkat dan tuangkan di atas ayam goreng tadi.
NOTE: Masakan ini tidak perlu menggunakan bawang dan halia kerana rempah kurma dan serbuk kunyit sudah cukup mengharumkan. Ditambah pula dgn perahan air limau kasturi.

Friday 11 September 2009

MEXICANO POPIAH KETAM

sumber resepi dari Majalah Nona September 09

bahan2

  • kepingan kulit popiah secukupnya
  • 10 keping filamen ketam
  • 5 tbspn sos tomato Kimball
  • 5 tbspn sos cili Kimball
  • 3 ulas bawang merah ** dikisar
  • 2 ulas bawang putih ** dikisar
  • 6 tbspn mix vages
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit putih telor
  • minyak masak
cara penyediaan
  1. panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 kisar hingga bau wangi dan masukkan sos dan kacau rata.
  2. masukkan mix vages+filamen ketam+serbuk lada hitam dan alihkan dari api. kacau terebih dahulu.
  3. letakkan inti ditengah bahagian kulit popiah dan gulung rapi.
  4. lekatkan hujungnya dgn sedikit putih telur.
  5. goreng tenggelam dgn api sederhana hingga garing keemasan.
  6. toskan minyak dan hidangkan bersama sos kimball.
TIP: jika khuatir tentang penggunaan minya, bolehlah dikkus atau dibakar popiah di dalam ketuhar.

Sunday 6 September 2009

BINGKA BERLAUK

Bingka Berlauk

sumber resepi dari Kak HanieLiza
terima kasih ya kakkkk ;))


Bahan
1 cawan tepung gandum
3 s/b tepung jagung
3 cawan santan [1 cawan susu cair + 2 cawan air]
1 s/k garam
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 s/b keju cheddar

Cara
1. Kacau semua bahan kecuali keju dan tapiskan kedalam loyang 8x 8 inci yg telah disapukan majerin.
2. Masukkan dlam oven yg telah dipanaskan 180’C selama 20 minit.
3. Keluarkan dan taburkan inti yg telah disediakan dan baker lagi selama 30 minit atau s ehingga nampak masak.
4. Sejukkan dan taburkan daun bawang dan daun sup dan cili merah yg dicincangkan.
5. Potong dan hidangkan.

Bahan Inti dan hiasan
200 gm daging kisar/cincang
2 biji kentang [potong dadu kecil]
1 labu bawang besar [potong dadu/blend]
1 batang kecil carrot [potong dadu]
1 s/b rempah kari
2 biji cili merah [cincang]
Daun sup dan daun bawang [hiris halus]
1 s/b minyak
Garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan daging kisar dan kacau rata.
3. Masukkan rempak kari dan kacau lagi.
4. Masukkan kentang dan carrot juga garam.
5. Masakkan sehingga kering dan kentang dan carrot lembut.
6. Angkat dan taburkan atas adunan yg telah separuh dibakar.
7. Bakar lagi 20-25 minit.
8. Sejukkan dan potong.
9. Susunkan kueh dalam pinggan dan taburkan hirisan daun bawang & sup , cili merah dan bawang goring.

SHEPHERD PIE

Shepherd Pie

sumber resepi dari Kak Hanieliza
terima kasih banyak2 ;))



Bahan
500 gm daging kisar
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1 cawan kacang peas
8 biji cendawan tin [belah 4]
5 biji buah tomato masak
1 batang carrot [potong dadu]
1 pokok daun sup [cincang]
1 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 s/b lada hitam tumbuk ]
1 kiub stok daging
2 s/b minyak
garam


Bahan Kentang
1 kg kentang [potong dadu]
1/2 cawan susu segar
2 s/b mentega
garam, serbuk lada sulah
air untuk merebus kentang secukupnya

Cara
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan daging kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging nampak masak.
3. Masukkan tomato dan semua bahan lain kecuali bancuhan tepung jagung
4. Bila mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan akcau sehingga masak.5. Angkat dan masukkan dalam mangkuk kaca tahan panas atau pinggan sekiranya nak buat pie dalm mangkuk kecil.
6. Kentang direbus dengan air dan garam sehingga air rebusan kering.
7. Lecek kentang dan gaulkan dengan susu segar, serbuk lada sulah dan mentega.
8. Masukkan sedikit kentang dalam mangkuk aluminium kecil.
9. Masukkan inti dan tutupkan dengan kentang lecek lagi.
10. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan 200'C selama 30 minit
11. Sejukkan dan hidangkan.

FRUIT TARTLETS

Bahan
125 gm butter
125 gm majerin
60 gm gula halus
1 biji kuning telur A
400 gm tepung gandum

Keju Kerim
250 gm keju kerim
50 gm butter
50 gm gula halus
[Pukul semua bahan dan masukkan dalam tat]

Buah Hiasan
buah peach
epal hijau
anggur merah
jelly apricot [to glaze]

Cara
1. Gaulkan butter, majerin dan gula sehingga sebati
2. Masukkan telur dan kacau rata
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan adunan dalama cuan tat dan tekan nipis dan potong atas tepi acuan.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170 selama 12 - 15 minit.
6. Keluarkan tat dan sejukkan.
7. Masukkan adunan kerim keju dan hiaskan dengan buah peach, epal hijau dan anggur merah yg telah dipotong kecil.
8. Sapukan sedikit jeli apricot dan hidangkan.




sekiranya tak suka Kerim Keju boleh gantikan ngan ..

KERIM KASTAD

Bahan
250 ml susu segar
1 biji telur
3 s/b gula
2 s/b tepung kastad

Cara
1. Gaulkan dan tapiskan semua bahan dalam periuk.
2. Kacau dengan whisker sehingga adunan nampak pekat.
3. Tutup api dan kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
4. Masukkan dalam kulit tat yg telah sejuk.
5. Hiaskan mengikut buah kesukaan sendiri.

APPLE PIE

APPLE PIE
sumber resepi dari Kak Hanieliza
terima kasih yaa ;))

Bahan Inti
4 biji epal hijau [potong dadu]
100 gm gula perang
1/sk serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum ]
3 s/b air ] bancuh

Cara
1. Masukkan epal dan gula perang dalam periuk dan masakkan sehingga layu.
2. Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata.
3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kcau rata.
4. Sejukkan.

Bahan Doh
200 gm majerin
50 gm shortening
50 gm gula icing
400 gm tepung gandum
2 -3 s/b air sejuk petiais [cold water]

Hiasan
kuning telur

Cara
1. Masukkan tepung gandum, majerin dan shortening dala mangkuk.
2. Ramaskan sehingga menjadi saperti serbuk roti.
3. Masukkan air sejuk sedikit demis edikit dan gaulakn rata.
4. Rehatkan doh selama 20- 30 minit dalam petisejuk.
5. Keluarkan doh dan ambil sebesar bebola ikan.
6. Masukkan dalam acuan pie dan buatkans saperti kulit pie.
7. Bakar dalam oven suhu 180 selama 10 minit.
8. Keluarkan dan masukkan inti epal.
9. Leperkan doh dan buatka saperti jalinan atas mangkuk pie.
10 Sapukan kuning telur.
11. Bakar lagi selama 10 minit dan kelihatan garing.