CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday 11 September 2009

MEXICANO POPIAH KETAM

sumber resepi dari Majalah Nona September 09

bahan2

  • kepingan kulit popiah secukupnya
  • 10 keping filamen ketam
  • 5 tbspn sos tomato Kimball
  • 5 tbspn sos cili Kimball
  • 3 ulas bawang merah ** dikisar
  • 2 ulas bawang putih ** dikisar
  • 6 tbspn mix vages
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit putih telor
  • minyak masak
cara penyediaan
  1. panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 kisar hingga bau wangi dan masukkan sos dan kacau rata.
  2. masukkan mix vages+filamen ketam+serbuk lada hitam dan alihkan dari api. kacau terebih dahulu.
  3. letakkan inti ditengah bahagian kulit popiah dan gulung rapi.
  4. lekatkan hujungnya dgn sedikit putih telur.
  5. goreng tenggelam dgn api sederhana hingga garing keemasan.
  6. toskan minyak dan hidangkan bersama sos kimball.
TIP: jika khuatir tentang penggunaan minya, bolehlah dikkus atau dibakar popiah di dalam ketuhar.