CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, 6 September 2009

APPLE PIE

APPLE PIE
sumber resepi dari Kak Hanieliza
terima kasih yaa ;))

Bahan Inti
4 biji epal hijau [potong dadu]
100 gm gula perang
1/sk serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum ]
3 s/b air ] bancuh

Cara
1. Masukkan epal dan gula perang dalam periuk dan masakkan sehingga layu.
2. Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata.
3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kcau rata.
4. Sejukkan.

Bahan Doh
200 gm majerin
50 gm shortening
50 gm gula icing
400 gm tepung gandum
2 -3 s/b air sejuk petiais [cold water]

Hiasan
kuning telur

Cara
1. Masukkan tepung gandum, majerin dan shortening dala mangkuk.
2. Ramaskan sehingga menjadi saperti serbuk roti.
3. Masukkan air sejuk sedikit demis edikit dan gaulakn rata.
4. Rehatkan doh selama 20- 30 minit dalam petisejuk.
5. Keluarkan doh dan ambil sebesar bebola ikan.
6. Masukkan dalam acuan pie dan buatkans saperti kulit pie.
7. Bakar dalam oven suhu 180 selama 10 minit.
8. Keluarkan dan masukkan inti epal.
9. Leperkan doh dan buatka saperti jalinan atas mangkuk pie.
10 Sapukan kuning telur.
11. Bakar lagi selama 10 minit dan kelihatan garing.