SUMBER RESEPI CILOK DARI HANA NUU KAT JEPUN..
YG TUAN PUNYA RESEPI DARI The Naked Chef (Jamie Oliver
DIOLAH OLEH JENI...TNX XOXO!!!
DIOLAH OLEH JENI...TNX XOXO!!!
Bahan-bahan
- 1 kg ayam/1 ekor ayam
- 1 biji lemon
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar olive oil - guna minyak sayur aje
- Segenggam Rosemary Kering - 1/2 botol kecil
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
- 2 biji tomato atau lebih
- Baby carrots - guna carrot besar yg dipotong2
- 1 biji bawang besar dibelah 4
- 2 sudu serbuk Paprika - ditambah
- Kicap Pekat - ditambah
- Garam dan gula secukup rasa
- hana tambah madu 2 sudu besar.
- Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
- Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
- Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
- Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
- Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
- Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
- Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
- Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak. Hidangkan..bersama mashed potato dan salad.