SUMBER RESEPI DARI HANA DI JEPUN
hehe pepagi dah cilok resepii..
tnxxxxxxxxxxx soooooooooooo much HANA!!!
Bahan-bahan
- 1 labu bawang besar - potong dadu
- 4 - 5 sudu besar lada hitam - kisar halus (*akak letak 3 sb. jek)
- 2 sb. sos tomato
- 2 sb. kicap pekat
- 1 cawan air rebusan ayam/daging/serbuk pati (*akak guna serbuk pati lembu)
- 1 sb. tepung jagung ) dibancuh
- 1/2 cawan air ) bersama
- 2 sb. susu cair (*akak guna fresh milk je)
- 1 sb. butter untuk tumis
- garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara
- Panaskan butter dan tumis bawang besar sampai layu.
- Masukkan air rebusan/serbuk pati yang dibancuh dengan 1 cawan air.
- Masak hingga kuah agak pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan tepung jagung. Kacau dan masak hingga agak pekat sikit.
- Masukkan susu cair, kacau rata.
- Perasakan dengan garam dan gula.
Bahan-bahan
- 11/2 cawan stok ayam@daging - hana gune stok ayam (air+kiub ayam)
- 1/2 cawan susu segar
- 4-5 sudu serbuk lada hitam
- 2cm btg salery - cincang
- 1/2 biji bwg besar - cincang
- 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu mentega/ marjerin
- 1/2 tin cendawan butang - dhiris
- 2 sudu besar tpg gandum - bancuh ngan air
- garam dan gula - jika perlu
- panaskan stok ayam, susu segar, bawang n juga btg salery. didihkan.
- kemudian tapis. buang bwg n juga salery. klu tk nk tapis pon takpe! didihkan smula.. masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
- last skali masukkan bancuhan tpg gandum utk mendptkan kepekatan yg dkehendaki.