JUS NENAS
-
JUS NENAS
SOOOOOOOOOOOOOOOO LEGA! hiks... seperti biasa!! ENTRY TERTUNGGAK!
nekp..kannnn... JUS NENAS! my feberet!! selain dibuat air boley juga dibuat ...
11 years ago
the OriGinaL rEciPeS in this blog is NOT BELONG TO ME!
SUMBER RESEPI DARI WARISAN ISKANDAR PUTERI..beliau anak jati johor..ZURA..TNX SOO VERY MUCH!!!Bahan-bahannyaBahan A4 inchi halia*4 ulas bawang merah*4 ulas bawang putih*dimayang6 butir bunga cengkih6 butir buah pelagaKulit kayu manis selebar jari(Kesemua bahan ini hendaklah dibungkus di dalam kain kasa)Bahan B3 paun @1.5kg daging kambing yang tiada berlemak (paling bagus daging kambing muda diambil pada bahagian peha belakang)garam secukup rasaDaging dipotong selebar 4 jari atau selebar tapak tangan, buang lemak-lemaknya dan basuh bersih kemudian direbus. Apabila mendidh kira-kira 1/2 jam lamanya buangkan airnya. (Air darah) dan tuangkan air yang baru lalu dimasukkan bahan A dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih hingga empuk daging itu barulah diangkat dan asingkan kuah dan daging. Tapis air perebus daging dengan menggunakan kain kasa, ambil air yang jernih sahaja.Bahan C2 labu bawang besar dimayang halusDaging yang telah direbus tadi6 gelas air perebus daging tadi1 gelas susu cair dicampur bersama *1 camca teh kuma-kuma*4 camca besar air mawar*Cairkan minyak sapi dan tumis bawang besar yg telah dihiris sehingga layu. Masukkan daging rebus dan kacau rata-rata, kemudian masukkan air perebus daging tadi dan masukkan susu yang telah dicampur dengan air mawar yang telah dicampur bersama koma-koma, susu cair garam dan daun ketumbar. Kalau kurang air tambahkan dengan air sejuk sehingga cukup mengikut jenis beras. Setelah mendidih air barulah masukkan beras yang telah dicuci dan telah ditoskan airnya. Bila hendak kering masukkan segenggam kismis dan kareh pelahan-lahan supaya rata minyaknya. Setelah itu tutup rapat-rapat dan bila telah kering betul barulah dihidang.