CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, 8 May 2009

LAPIS ROTI BERDAGING

Sumber resepi dari Blog Kak Ummi
resepi asal dari Kak-e..
mekasih ya puan2 berduaaa

Bahan:- (6 - 8 orang)
  • 3 biji kentang dipotong dadu
  • 500 gm daging cincang
  • 1 biji bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 1 sudu besar serbuk kari (*ummi letak 2 sudu besar)
  • 3 sudu besar minyak untuk menumis
  • 12 - 14 keping roti putih
  • 500 ml susu segar
  • 3 biji telor
  • garam secukup rasa
  • parutan cheese (*ummi letak mozarella cheese)
  • marjerin untuk melenser loyang

Cara Menyediakan:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar.
  2. Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S
  3. Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati.
  4. Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian.
  5. Lenserkan margerin pada bekas tahan panas (*ummi guna loyang bulat 8 inci - agak penuh, elok guna yang besar sikit lagi).
  6. Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan.
  7. Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak.
  8. Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese.
  9. Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat.