Sumber resepi dari Blog Kak Ummi
resepi asal dari Kak-e..
mekasih ya puan2 berduaaa
Bahan:- (6 - 8 orang)
- 3 biji kentang dipotong dadu
- 500 gm daging cincang
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih - kisar
- 1 sudu besar serbuk kari (*ummi letak 2 sudu besar)
- 3 sudu besar minyak untuk menumis
- 12 - 14 keping roti putih
- 500 ml susu segar
- 3 biji telor
- garam secukup rasa
- parutan cheese (*ummi letak mozarella cheese)
- marjerin untuk melenser loyang
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar.
- Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S
- Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati.
- Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian.
- Lenserkan margerin pada bekas tahan panas (*ummi guna loyang bulat 8 inci - agak penuh, elok guna yang besar sikit lagi).
- Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan.
- Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak.
- Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese.
- Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat.