CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday 8 May 2009

MURTABAK CRACKERS LAPIS

Sumber resepi dari Kak Ummi Home Sweet Home

tnx so much yaa!


Bahan:-
  • 45 keping biskut cream crackers
  • 4 biji telor (dipukul sedikit)

Bahan untuk celupan biskut:-

  • 2 cawan susu cair
  • 2 cawan santan (dari 1 biji kelapa)
  • 1/2 sudu kecil garam

Bahan Inti:-

  • 400 gm daging kisar Ramly
  • 3 sudu besar rempah kari daging
  • 1 cawan air
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar marjerin
  • garam
  • 2 labu bawang besar - dipotong dadu/mayang
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 2 cm halia - tumbuk

Cara Membuat:-

  1. Alaskan loyang 4 segi 25 cm (ummi guna 22 cm) dengan kertas minyak. Panaskan oven pada suhu 180 C.
  2. Panaskan minyak dan marjerin dalam kuali. Tumis bahan yang dimayang/dadu hingga wangi.
  3. Masukakn rempah kari dan kacau sampai wangi.
  4. Masukkan daging dan kacau sekejap. Masukkan air dan reneh hingga air tinggal sedikit dan daging masak. Biarkan pekat dan kering sedikit. Masukkan sos cili dan garam, gaul rata.
  5. Kacau bahan celupan dan celupkan biskut.
  6. Susunkan biskut di dasar loyang anggaran 9 keping bagi setiap lapisan.
  7. Taburkan 1/4 daripada bahan inti dan taburkan juga 1/4 bahagian telor yang telah dipukul.
  8. Ulang lapisan sehingga menjadi 5 lapisan.
  9. Tuangkan lebihan susu yang digunakan untuk celupan biskut tadi.
  10. Letakkan sedikit mentega atas lapisan biskut yang akhir.
  11. Bakar dalam oven selama 1 jam atau murtabak kelihatan masak.