CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday 8 May 2009

Sumber dari Blog Kak Ummi
resepi asal dari kak Hanieliza
mekasihhhhhhhhhhhhh!!

Bahan:-
  • 2 cawan beras pulut (basuh dan rendamkan) - ummi rendam 3 jam
  • 2 cawan santan
  • sedikit garam
  • 1 cawan jus pandan
  • 1/2 biji kelapa muda parut (gaul bersama sedikit garam)
Cara Memasak:-
Masukkan kesemua bahan kecuali kelapa parut, ke dalam loyang dan kukus hingga masak (lebihkurang 30 minit). Bila masak, sejukkan sebentar. Keluarkan pulut tadi dan masukkan ke dalam acuan tudung botol yang telah dialas dengan plastik. Tekan-tekan kuat sikit agar pulut mampat dan kemas. Keluarkan (dengan menarik plastik alas tadi) atas kelapa parut, ratakan dan letak dalam pinggan hidangan. Hidangkan bersama air gula merah