CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday 8 May 2009

POPIA GORENG BERCILI

Sumber resepi dari Blog Kak Ummi
resepi dari Kak Liza
mekasihh yaa puan2..


Bahan:-
Kulit popiah secukupnya
minyak utuk menggoreng
1 sudu besar tepung gandum + 3 sudu besar air = bancuh untuk gam popia
Inti Popia:-
  • 200 gm udang - hiris halus
  • 1 batang carrot - sagat/racik halus2
  • 1 mangkuk kobis - hiris2 halus
  • 5 batang kacang panjang - potong halus (*ummi x isi ni)
  • 1 tangkai cili merah - potong halus2
  • 1 labu bawang besar - cincang halus
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 1 sudu besar minyak
  • garam
Cara Membuat:-
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi. Masukkan udang dan carrot. Kacau rata. Masukkan kobis, kacang panjang dan garam. Kacau. Bila sayur telah lembut, tutup api. Tuangkan bahan ke dalam tapisan, biarkan kuah sayur turun. Ambil kulit popiah, dan letak intinya. Gulung seperti menggulung kuih ketayap. Gam dihujungnya dengan bancuhan tepung tadi. Goreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan dan angkat.

Bahan Sos Cili:-

  • 2 sudu besar cili mesin
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar gula (*ummi letak hampir 2 sudu besar)
  • 3 sudu besar minyak
  • garam
  • bijan untuk tabur (jika suka)

Cara Membuat:-

Panaskan minyak dan tumis cili dan bahan-bahan lain. Masak hingga pekat dan naik minyak. Masukkan popiah yang telah digoreng tadi. Taburkan bijan dan kacau rata. Angkat dan hidangkan.