by (Mat Gebu)
from zAiy's blog *** tnx!
Bahan-Bahannya:-
(acuan bulat berukuran 10 inci)
1 3/4 cawan tepung gandum
* 1 cawan serbuk koko
* 1 1/2 camca teh baking powder
* 1 camca teh soda bicarbonate
* 1/2 camca teh garam halus
*(*disatukan dan diayak)
1 3/4 cawan gula halus
3 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung
1 camca teh esen vanilla
200 ml susu cair* (saya guna susu segar)
1 cawan air suam* 1 camca teh nescafe*(*disatukan)
Cara membuatnya:-
1. Panaskan kukusan, lenser tin dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
2, Dalam mixing bowl, satukan bahan2 yang diayak bersama gula halus, gaul rata.
3. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga sebati.
4. Tuang bancuhan susu, air dan nescafe perlahan. Putar hingga semua bergaul mesra.
5. Akhir sekali masukkankan minyak jagung dan esen vanilla, putar hingga sebati dan gula hancur.
5. Akhir sekali masukkankan minyak jagung dan esen vanilla, putar hingga sebati dan gula hancur.
6. Tuang dalam tin tadi dan kukus 1 jam. Balut penutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan wap jatuh atas kek...