CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday 5 April 2009

KUAH YONG TAU FU

by fuminami133@myresipi.com
from zAiy's blog *** tnx xoxo!!


Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10 tangkai cili keringgula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto

cara-cara

Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.