CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, 23 April 2009

KEK LAPIS PRUNE

sumber resepi dari Mawar Merah
terima kasih yaa


bahan2nya
A
  • 1 1/4 cawantepung naik sendiri,diayak
  • 1 cawan gula kaster
  • 1 cawan nestum original
  • 1 cawan susu sejat
  • 8 biji kuning telur
  • 4 biji putih telur
  • 1 camca teh esen vanila
  • 1 camca besar ovallete
  • 200 gm mentega atau majerin,dipukul sebati
  • prun tanpa biji.

cara membuatnya;
  1. 1.Pukul mentega hingga putih
  2. 2.Dalam mangkuk adunan,putar bahan A hingga putih,kemudian masukkan mentega dan pukul sebati.
  3. 3.panaskan tempat pembakar(api atas)dan letak 4 camca besar adunan keatas acuan persegi panjang berukuran 18cm*28cm yang telah dilenser dan alas.Ratakan dan susun buah prun keatas adunan dan bakar hingga kekuningan.(saya guna acuan bulat je)
  4. 4.kemudian masukkan lagi 4 camca besar adunan dan susun prun diatasnya dan bakar lagi hingga kekuningan.
  5. 5.ulang proses ini hingga kesemua bahan habis digunakan .akhir sekali bakar dalam ketuhar yang bersuhu 150 selama 15 minit untuk mengeringkan bahagian tepi kek.
  6. 6.sejukkan kek dalam acuan sebelum dikeluarkan.