CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, 15 April 2009

KEK KEJU BAKAR

sumber dari Majalah RASA edisi ulangtahun 06
dari Chef Kamarul

bahan2
Bahan A - asas

  • 300 gm digestive biskut dikisar
  • 60 gm butter cair
Bahan B - Meringue
  • 90 gm gula custor
  • 7 biji putih telor
Bahan C
  • 300 ml krim putar (whipped cream)
  • 450 gm keju krim
  • 165 gm gula kastor
  • 7 biji kuning telor
  • 70 gm soft flour
  • 40 gm tepong jagung
carany2
  1. untuk asas kek; camporkan butter cair ke dlm biskut kisar dan padatkkan di dlm acuan pembakar
  2. ayak tepong + tepong jagung
MERINGUE
  • pukul gula + putih telor sehingga naik dan putih gebu
Bahan C
  • pukul krim + keju + gula sehingga kembang
  • masukkan telor 1 per 1
  • kemudian masukkan tepong yg telah diayak lalu digaul sebati
  • akhir sekali masuukan MERINGUE dan kaupkan adunan sehingga sebati
  • bakar pada suhu 120OC;
  • MENGGUNAKAN KAEDAH WATER BATH SELAMA 2 JAM!