from my home cooking blog - Noreen tnx!
source: Puan Aini Salim
Bahan-bahan:
- 270gm mentega
- 250gm gula kastor
- 260gm tepung gandum
- 1 camt baking powder
- 6 biji telur
- 2 camb susu pekat manis (condensed milk)
- 1 camb ovalette1 camb air
- 1 camt esen vanila
- 10gm serbuk koko
- 1 camt chocolate emulco - optional tapi kalau ada lagi bagus untuk mendapatkan warna
cara:
griskan tin kek berukuran 10 x 7 x 3 atau 20-23 cm springform. ketepikan
ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan ketepikan
satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak jatuh). ketepikan
kemudian satukan telur ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata
masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4 dan kacau rata
keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. kacau sehingga sebati
masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin kek dan 1 senduk adunan cokelat
ulangi sehingga habis adunan digunakan
ambil chopstick dan buatkan bentuk marble
kemudian bakar pada suhu 180C selama 45-50 min atau sehingga masak
setelah masak padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong kek tadi
griskan tin kek berukuran 10 x 7 x 3 atau 20-23 cm springform. ketepikan
ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan ketepikan
satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak jatuh). ketepikan
kemudian satukan telur ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata
masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4 dan kacau rata
keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. kacau sehingga sebati
masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin kek dan 1 senduk adunan cokelat
ulangi sehingga habis adunan digunakan
ambil chopstick dan buatkan bentuk marble
kemudian bakar pada suhu 180C selama 45-50 min atau sehingga masak
setelah masak padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong kek tadi
note: sedap, lembut dan senang dibuat