CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, 8 April 2009

KOCI LABU

sumber resepi dari K Ana - Rinting JB

bahan2

  • 1 bagi tepong pulut
  • 1/2 biji labu kuning dikukus
  • garam secukup rasa
  • kelapa diparut utk dijadikan inti
  • daun pisang utk dibungkus
  • sedikit minyak utk dilenser atas daun pisang

untuk inti
  • kelapa
  • gula putih atau
  • gula merah
kesemua bahan inti hendaklah dimasak sehingga likat.


dadih
  • santan dimasak + garam make sure api kecik. masak sehingga likat

cara2nya
  1. Labu dibuang kulit dan dikukus. JAGAN TERLALU LEMBIK!
  2. kemudian ditumbuk dan digaul dgn tepong pulut
  3. masukkan garam dan gaul sehingga menjadik doh dan boley dikepal2
  4. jadikan bulat2 dan bubuh inti di dalamnya kemudian dibungkus dgn menggunakan daun pisang
  5. akhir sekali dikukus
  6. SELAMAT MENCUBA!

PERINGATAN:
  1. utk inti ikut suka. samada nak letak gula merah atau pon gula putih. ikut citarasa masing2.
  2. minyak atau DADIH >> optional utk disalut luarannya.. ikut selera sendiri yaa