CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, 29 April 2009

APAM BELANDA

Sumber Resepi dari blog K Am..
meaksihh ya kakkkk

Bahan-bahan
  • 250ml susu cair
    150 tpg gandum
    50g tpg jagung
    40g gula halus
    secubit garam
    1 sudu kecil yis
    2 biji telur
    60g mentega - cairkan

INTI - coklat chip. - tp akak gune inti red beans dgn oren.

Cara-cara
  1. Satukan semua bahan dan gaul rata. kecuali susu dan telur.
  2. pukul telur guna garfu sekejap. masukkan beserta susu cair ke dalam tpg. gaul sebati.
  3. rehatkan adunan selama sejam. tutup dengan kain atau plastik wrap.
  4. kemudian masukkan butter yg dcairkan tadi dan gaul semula sebati.
  5. panaskan acuan ( kuih cara atau bahulu ) dengan butter atau minyak.
  6. sudukan adunan dan masukkan isi inti kegemaran.
  7. tuang lagi adunan agar menutupi isiannya.
  8. bila dah kembang dan kuning, angkat