CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday 5 April 2009

KUIH TIRAM

by CiK Mat Gebu
JASAMU TETAP KUKENANG..mekasihhh


Bahan-Bahannya :-)
500 g tepung gandum
1 biji telur gred A, dikacau sedikit2 camca besar marjerin/mentega1/2 camca teh garam
160 ml air (kurang lebih)

6 camca besar tepung jagung *
6 camca besar minyak masak*
(*disatukan dan kacau hingga menjadi paste)
Gula kastor secukupnyaMinyak untuk menggoreng

Cara membuatnya :-)
Bancuh tepung jagung dengan minyak masak dan kacau hingga menjadi pes yang licin dan tidak berketul2. Ketepikan.

Gaul tepung, garam, telur dan mentega hingga rata. Tuang air sedikit demi sedikit sambul terus menggaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Bulatkan dan bagi kepada 2 bahagian (mat bagi pada 3 bahagian). Ambil satu bahagian, canai nipis dan sapu dengan pes tepung tadi rata (lebih kurang 1 1/2 camca besar).

Kemudian gulung kemas2 macam nak buat swiss roll. Ketatkan gulungan dan potong lebih kurang 1.5 cm, seperti gambar di bawah.

Ambil satu bahagian. Canai nipis memanjang seperti dalam gambar.

Kemudian goreng dalam minyak sederhana panas, mat goreng 3 kuih sekali goreng sebab yang mat buat ni besar, kalau nak buat kecil, doh (sebelum dicanai) tadi bagi kepada bahagian yang lebih kecil, canai dan sapu pes tepung, gulung dan potong kecil, canai dan goreng...tapi keje kena lebih laaa..Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyaknya atas paper towel. Salut dengan gula kastor