CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday 26 April 2009

KEK GULUNG / SWISS ROLL BATIK


Kek Gulung/Swiss Roll Batik
Sumber : Apek
dari blog MakLang...tnx!

Bahan-bahan
  • 6 biji telur gred A @ B
  • 4oz gula castor
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu bsr ovelet 3oz tepung gandum
  • 1 sudu bsr susu tepung
  • 4oz mentega cair sedikit coklat emulco jem strawberri secukupnya

Cara
  1. Step 1 Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
  2. Step 2 Adunan dah gebu akan jadi camni
  3. Step 3 Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
  4. Step 4 Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
  5. Step 5 Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya
  6. Step 6 Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
  7. Step 7 Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius. Kek dah siap masak
  8. Step 8 Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2
  9. Step 9 Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.
  10. Step 10 Dah gulung, bolehlah dipotong
  11. Nota mklang :
  12. -jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll
  13. - jgn buat nipis or tebal....susah nak gulung dan pecah nanti - time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
  14. - korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye! - filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp :P
  15. -pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
  16. - masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
  17. - kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
  18. - alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau... :-D
  19. - nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak ;-)
  20. -mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...dpt 2 sro